top image

Hodočašća - Srbija i Inostranstvo 2024


Poklonička putovanja 2024

Hodočašća - Srbija i Inostranstvo 2024 - Hodočašće (hadžiluk ili hadž) je dugačko putovanje na određeno mesto koje ima svoj značaj iz specifično verskih razloga („sveto mesto“). Osoba koja vrši hodočašće naziva se hodočasnik ili hadžija. Hrišćani na hodočašće odlaze u posetu Hristovom grobu, u svetom hrišćanskom gradu Jerusalimu. Nakon hodočašća, hodočasnik ima pravo da na svoje ime doda prefiks Hadži-. Mnoga prezimena potiču od takvih predaka, jer se taj status smatrao vrlo prestižnim. Hodošaće i pokloništvo svetinjama, moštima i svetim mestima imaju dugu istoriju i važan značaj u našem predanju, kao i stvaranju identita vernika i vernog naroda. Hodočasnici nemaju za cilj, kao turisti, da nađu nešto egzotično, originalno i netaknuto, ili konzumaciju nekih pseudo-duhovnih mesta i događaja, niti pak da nađu nešto izvornije od verskog i evharistijskog života u svojoj lokalnoj crkvi. Cilj hodočašća je da traži Boga, da se odriče sebe i zamišljenih ‘sigurnosti’ u životu, u prisustvu svetinja i svetih mesta. Zato je jedna od glavnih vrlina hodočasnika smirenje i promena (pokajanje) za razliku od turista koji kosmopolitiskim (nepromenjenim) pogledom traži ‘autentična (nepromenjena)’ mesta nenarušena prisustvom drugih (drugog) turista. Postoji nekoliko razloga zašto mnogi ljudi idu na hodočašće na svetim mestima i hramovima Indije. Jedan, naravno, je da doprinesemo našem interesovanju za putovanje i da vidimo strano zemljište na način da steknemo duhovne zasluge. Većina voli da putuje i vidi nove zemlje i znamenitosti i inspiraciona mesta, a neka od najprihvatljivijih mesta su ona od duhovnog značaja gde su se dogodili istorijski događaji ili čuda, ili kada su se događali značajni duhovni događaji opisani u različitim duhovnim tekstovima i epike, kao što su Ramayana, Mahabharata itd.
Zašto idemo na hodočašće?
Jedan od najvažnijih razloga za hodanje na hodočašću i gledanje mesta duhovnog značaja je upoznavanje sa drugim svetim ljudima koji prate duhovni put i vide kako oni žive. Ovo je naročito slučaj sa svecima i mudracima koji nam mogu pomoći davanjem njihove asocijacije i dijeljenja njihovog duhovnog znanja i ostvarenja. Ovo je od izuzetnog značaja za nas kako bismo uskladili naše živote na sličan način, tako da možemo i duhovni napredak. Takođe, studiranjem na takvim duhovno živahnim svetim mestima, čak i za kratke vremenske periode ili kupanjem u duhovno snažnim rijekama, takva iskustva će nas pročistiti i oživiti i dublje razumjeti kako živjeti duhovni način života. Putovanje ovako može nam dati večni utisak koji će nas inspirisati godinama koje dolaze, možda čak i do kraja života. Takva prilika se možda ne dešava često, čak i nakon mnogo života, tako da ako takva mogućnost dođe u naše živote, treba da je ozbiljno iskoristimo. Spremili smo divna putovanja za Vas koja oplemenjuju dušu. Time Travel Vas vodi u nezaboravne obilaske, na kojima ćete osetiti posebnu smirenost. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024