top image

Pokloničko putovanje u manastir Ostrog 2023


Pokloničko putovanje u manastir Ostrog 2023 - Manastir Ostrog je smešten u planinskom masivu Ostroških greda, između Danilovgrada i Nikšića. Kao isklesana u steni leži jedna od najvećih srpskih svetinja, koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Kamen temeljac položili su i osveštali Patrijarh vaseljenski Vartolomej i blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle 9. avgusta 1993. godine.

Hram je građen po idejnom projektu dr Predraga Ristića, najpoznatijeg arhitekte naše novije sakralne arhitekture. Sa površinom u osnovi od 1.270 kvadratnih metara, visinom 41,5 metara na čijem se vrhu nalazi pozlaćeni krst visine 4 metra, freskopisom na 6.200 kvadratnih metara, ova svetinja imponuje svojom monumentalnošću i ukazuje na slavu i lepotu Doma Gospodnjeg.


Datum putovanja
10-12. mar 2023.

Cena hodočašća
5.000 din

Aražman obuhvata:
prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, audio i video oprema) na navedenim relacijama
smeštaj u konaku Gornjeg (velike prostorije sa krevetima na sprat bez krevetnine sa ćebadima ili na strunjačama na platou ispred konaka (u letnjim mesecima) manastira Ostrog na bazi 1-og noćenja
turističku taksu
razgledanja i obilaske po programu
troškove organizacije putovanja
usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

Aražman ne obuhvata:
Noćenje u konaku Donjeg manastira (višekrevetne sobe, muške i ženske sa mokrim čvorom na spratu)
Individualne troškove putnika

Doplate:
Doplata za Donji konak je 5 evra po osobi
POPUSTI:

deca od 0 – 7 godina gratis
deca od 7 – 18 godina 50%


Cenovnik – način plaćanja
30% uplate prilikom prijave, ostatak 15 dana pre početka putovanja
30% uplate prilikom prijave, ostatak u 2 mesečne rate čekovima građana


Organizovan prevoz prema programu putovanja.


Napomene
Hranu poneti za sve vreme putovanja ( u polasku, u Podgorici, imate mogućnost da dokupite nešto hrane)
Od Donjeg do Gornjeg manastira pešači se 3 kilometra. Ta razdaljina se može preći i taksijem koji košta 2 evra po putniku u jednom pravcu
Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja

Organizator putovanja je Poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve – Dobročinstvo. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na 35 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo da otkaže aranžman najkasnije 5 dana pre planiranog polaska. Agencija zadržava pravo da, ukoliko dođe do promena cena na tržištu, izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos.
Cenovnik Manastir Ostrog i Kumanica br. 1 od 02. decembra 2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Organozatora "Poklonička Agencija Dobročinstvo" OTP 154/2021, kategorije A. Ovlašćeni subagent Time Travel.


DAN 1.

BEOGRAD
Polazak iz Beograda u 21.00 čas ispred Vaznesenske crkve (Ulica admirala Geprata 19). Usputna kraća zadržavanja radi odmora.

DAN 2.

PODGORICA – OSTROG
Dolazak u Podgoricu. Prisustvovanje Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja čiji su kamen temeljac položili i osveštali Patrijarh vaseljenski Vartolomej i blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle 9. avgusta 1993. godine.

Hram je građen po idejnom projektu dr Predraga Ristića, najpoznatijeg arhitekte naše novije sakralne arhitekture. Sa površinom u osnovi od 1.270 kvadratnih metara, visinom 41,5 metara na čijem se vrhu nalazi pozlaćeni krst visine 4 metra, freskopisom na 6.200 kvadratnih metara, ova svetinja imponuje svojom monumentalnošću i ukazuje na slavu i lepotu Doma Gospodnjeg.

Odlazak u manastir Dajbabe. Podignut je 1897. godine kao pećinska crkva na osnovu čudesnog viđenja koje je imao čobanin Petko, u monaštvu jeromonah Platon. Pećina je kasnije proširena kako bi dobila oblik današnje crkve. Posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Na severnoj i južnoj strani su manje pećinske prostorije koje su pretvorene u paraklise.

Unutrašnjost svetinje oslikao je sam ktitor i prvi nastojatelj manastira, monah Simeon Popović, prilagođavajući scene prirodnom obliku samih stena. Na sveukupnom uređenju manastira radio je sve do smrti 1941. godine.

Nastavak putovanja u manastir Ždrebaonik.

Podignut je u Bjelopavlićkoj ravnici okružen kršom i kamenom. Pisani dokumenti o nastanku manastira nisu sačuvani već samo predanje koje kao ktitora pominje Stefana Vukana.

Svetinja je stradala u turskim zulumima 1612. i 1714. godine. Obnova je započela 1818. godine izgradnjom nove crkve na temeljima stare. Građena je kao jednobrodna građevina sa zvonikom na preslicu. Ikonostas je rad braće Đinovski i datira sa početka 19. veka. Osveštao ju je Sveti Petar Cetinjski. U hramu, sa leve strane nalazi se kivot sa moštima Svetog Arsenija Sremca, naslednika Svetog Save u arhiepiskopskom tronu. Godine 1989. njegove svete mošti su presvučene i položene u novi kivot koji je sačinio iguman ostroški Georgije Mirković.

Dolazak u manastir Ostrog. Smešten u planinskom masivu Ostroških greda, između Danilovgrada i Nikšića, kao isklesana u steni leži jedna od najvećih srpskih svetinja, koja čuva mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca. Manastirski kompleks čine dva manastira sazidana u različitim istorijskim epohama.

Gornji manastir je stariji i čine ga crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice u kojoj počiva celebno svetiteljevo telo i crkva Vozdviženja Časnog Krsta. Podigao ga je sam Sveti Vasilije 1665. godine a freskama ga je ukrasio znameniti majstor Radul 1667. godine.

Donji manastir podigao je ostroški arhimandrit Josif 1820. godine po blagoslovu mitropolita Svetog Petra Cetinjskog. Centralni deo manastirskog kruga krasi saborni hram posvećen Svetoj Trojici.

Na zaravni iznad Donjeg manastira 2004. godine podignuta je crkva posvećena Svetom mučeniku Stanku u kojoj se nalaze i njegove mošti. U njoj se svakodnevno obavljaju krštenja.

Odlazak pešice u Gornji manastir. Celivanje moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i obilazak kompleksa Gornjeg manastira. Bdenije. Konačenje.

DAN 3.

OSTROG – BEOGRAD
Prisustvovanje Svetoj Liturgiji. Polazak za Beograd.

Dolazak u manastir Kumanicu. Manastir se nalazi na samoj granici Srbije i Crne Gore, između Prijepolja i Bijelog Polja. Prvi istorijski zapis potiče iz prve polovine 16. veka. Međutim, do dana današnjeg nije otkriveno ni kada je tačno manastir nastao, ni ko ga je gradio. Proučavanjem ploča koje su otkrivene smatra se da potiču iz perioda između 13. i 15. veka, te da je tokom naredna dva veka bio živ. Pretpostavlja se takođe i da je manastir opusteo tokom 18. veka. Ni arhitektura prvobitne manastirske crkve nije poznata, budući da je zatečen u ruševinama. Riznica manastira poseduje čuveno Kumaničko Četvorojevanđelje, koga je jeromonah Zaharije darovao manastiru 1604. godine. Manastir sa crkvom posvećenom Arhangelu Gavrilu obnovljen je krajem 20. veka

Dolazak u manastir Mileševu. Kraj reke Mileševke koja se u Prijepolju uliva u reku Lim, ova drevna srpska svetinja je kroz vekove bila i ostala molitveno mesto srpskog naroda u kome se čuvao kult Svetog Save.

Podignut je kao grobna crkva srpskog kralja Vladislava 1218/19. godine. Njegove svete mošti počivale su u sabornom hramu posvećenom Hristovom Vaznesenju kraj moštiju Svetog Save Srpskog, do trenutka kada su zemne ostatke najvećeg srpskog svetitelja Turci preneli i spalili na Vračaru 1594. godine.

Katolikon čuva jedno od najlepših srednjevekovnih zidnih slikarstava koje je zablistalo 1234. godine, iste godine kada je Vladislav krunisan za kralja. Detalj ovog živopisa, Anđeo na grobu Gospodnjem, poznatiji kao „Beli anđeo“, bio je među prvim kadrovima kojim se Evropa predstavila televizijskim signalom preko Atlantika u najlepšem ruhu.

Portreti prvih vladara i svetitelja iz svetorodne loze Nemanjića rađenih još za njihovih života imaju ne samo umetničku već i istorijsku vrednost. Obilazak manastirskog kompleksa.

Nastavak putovanja za Beograd. Usputna kraća zadržavanja radi odmora. Dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima (kraj programa).

....

 

 


Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2023