top image

Putovanje Evropski Grad Bolonja 2024


Putovanje Metropola - Bolonja 2024


Putovanje Evropski Grad Bolonja 2024 - Na 900 km od Beograda, u italijanskoj regiji Emilija-Romanja, smestila se Bolonja, grad nauke i najstarije evropsko univerzitetsko središte, ali i grad špageta, mortadele i harmonične arhitekture. Zbog svog izuzetnog položaja, Bolonja ima treći po prometu aerodrom u Italiji i najznačajnije železničko čvorište države. Kroz grad je nekada prolazio čuveni put Via Emilia, koji je uticao na njegov razvoj i naseljavanje. Po toj trasi danas se šetaju ljubitelji šopinga, jer je to glavna trgovačka ulica Via Ugo Bassi. Istoriju je davno zamenilo moderno doba… ali istorija se ne zaboravlja. Možda će vam biti neobično da i u ovom gradu vidite kanale, ali može biti veoma interesantno da prošetati po kvartu kog zovu „mala Venecija“, da vidite Canale delle Moline, Ventana canale... Kako god i kad god, vreme vam ne može pokvariti šetnju gradom… iskoristite svaki trenutak da uživate u svemu što ovaj grad nudi i ima da vam pokaže. Upoznajte najveći očuvani srednjovekovni centar nekog grada, šetajte skrivenim uskim ulicama, divite se lepo aranžiranim izlozima, bučnim barovima, osetite atmosferu ovog bogatog italijanskog grada, koji mami svojom bogatom istorijom, ali i – trpezom. Agencija Time Travel vas vodi u nezaboravni obilazak ovog grada jer vreme je za putovanja.
A da malo pojasnimo epitete koje Bolonja ponosno nosi:
Učena – ovde je još 1088.godine osnovan univerzitet, pa tako u gradu i danas postoji čitav kvart fakulteta, instituta, škola…
Crvena – kada bi bacili pogled na krovove zgrada i palata, sa neke visoke kule grada, uočljiva bi bila crvena boja crepova.
Debela – grad je poznat po svojoj kuhinji, brojnim tratorijama, osterijama, u kojima se najviše konzumiraju špagete, taljatelje, torteline, mortadela, sirevi….
Pored gastronomije i obrazovanja, ovde ima dosta „materijala“ i za ljubitelje umetnosti, arhitekture, kulture. Na najvećem trgu u gradu smeštena je crkva Svetog Petronija, peta po veličini na svetu, sa najdužim meridijanom ucrtanim na podu, iz 17.veka, i sa kontroverznim prikazom Muhameda na ogromnoj slici. U njoj je Karlo V 1530.godine krunisan za cara. U okruženju crkve je i Gradska kuća, Arheološki muzej, Biblioteka Borsa u kojoj se mogu videti rimski ostaci nekadašnjeg grada, fontana Neptuna… Na par minuta peške od glavnog trga, stiže se do dve krive kule, prepoznatljivih simbola Bolonje. Asineli (97m) i Garisendi (48m), tornjevi jedan do drugog, dobili su imena po plemićkim porodicama koje su ih izgradile kao simbol svoje moći. Ako se popnete na Asineli, divićete se panorami i pogledu na grad sa visine. Iza tornjeva je studentski i univerzitetski kvart, u kom možete posetiti i Nacionalnu pinakoteku, sa delima Tintoreta, Đota, Rafaela....
Osobenost Bolonje su tremovi, natkriveni prolazi, koji su sa nizom stubova spojeni i štite od sunca, a i od kiše. Ima ukupno 38 km natkrivenih trotoara u istorijskom centru gradu, i oni su pod zaštitom UNESCO-a.
Zanimljive su i crkve San Domeniko, sa skulpturom Mikelandjela i Santo Stefano, sa grobnicom Svetog Petronija i katakombama.
Možda će vam biti neobično da i u ovom gradu vidite kanale, ali može biti veoma interesantno da prošetati po kvartu kog zovu „mala Venecija“, da vidite Canale delle Moline, Ventana canale... 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024