top image

Putovanje Evropski Grad Đenova 2024


Putovanje Metropola - Đenova 2024

Putovanje Evropski Grad Đenova 2024 - Djenova je grad smešten u severozapadnom delu Italije, i glavni je grad pokrajine Ligurija i okruga Đenova. Ujedno je i najveća italijanska luka. Na području Đenove preovladava sredozemna klima, sa dugim i toplim letima, i blagim i vlažnim zimama. Prostor Đenove bio je naseljen Ligurima, jednim od italskih plemena iz predrimskog perioda. Gradsko naselje je tokom Punskih ratova gotovo u potpunosti uništeno, da bi nakon toga bilo ponovo izgrađeno. U vreme rimske države Đenova nije bila grad od posebog značaja. Početkom srednjeg veka grad su opsedala brojna varvarska plemena, a u desetom veku Đenova je ponovo bila uništena. Nakon toga započinje veliki preporod ovog grada – države, i uskoro je Đenovska Republika postala jedna od najsnažnijih trgovačkih država u Evropi.
Božanstvena luka u Italiji koja krasi predivno Ligurijsko more, a u kojoj su svetlost današnjeg sveta prvi put ugledali Nikola Paganini i Kristofer Kolumbo. Ukoliko ste se odlučili na put u Đenovu naša je preporuka da se prošetate ovom starom lukom koja je puno sadržaja i da bacite pogled na njene raskošne palate.
U trenutku kada kročite u Đenovu shvatite da ste na sjajnom mestu u kome se ima šta videti.

Kraljevska palata u Đenovi
Ovo je palata koja je izgrađena početkom 17. veka, a prema podacima u njoj je boravila porodica Savoja u trenutku kada je posećivala Đenovu. Kraljevska palata u Đenovi jedna je od građevina koja mora da se poseti, a danas ona je muzej u kojem možete da vidite i kraljevski tron.
Ono što je fascinantno jeste i prostorija ispunjena ogledalima, a nije ni čudo što je baš Luj XIV zahtevao da se u Versaju napravi ovakva odaja.

Duždeva Palata u Đenovi
Među prvim odgovorima kada na internetu ukucate „Šta videti u Đenovi“ jeste i Duždeva Palata koja je nekadašnja rezidencija Duždeva iz Đenove, a nalazi se na Trgu Ferari. Danas je ovo veoma popularan muzej džeza, ali se nalazi i arhiva, restorani, razne radnje, galerija kao i knjižara. U blizini ove palate nalazi se i pijaca Mateoti gde možete jesti zaista dobro, obilno a pritom i jeftino.

Kuća Kristofera Kolumba u Đenovi
Ovo je jedno od top 10 mesta koja morate da posetite na svom putovanju, a kuća čuvenog Kolumba je ustvari bila i spaljena. Upravo je na tom istom mestu gde je ona bila sagrađena replika slična onoj iz 17. veka, a danas je ona muzej.
Nekoliko gradskih kapija krase Đenovi, a jedna od njih je i ona pod nazivom Porta Soprana koja se nalazi u samom centru grada. Upravo je pored te čuvene kapije i kuća Kristofera Kolumba, tako da ćete je i lako naći. Takođe, u neposrednoj blizini su i ostali manastira Svetog Andrije tako da je preporuka da i ovo mesto posetite.

Katedrala Svetog Lorenca krije veliku riznicu
U trenutku vaše šetnje Đenovom preporuka je da se spustite ka staroj luci i posetite pomenutu katedralu pa i otkrijete ogromnu riznicu u njoj.
Katedrala Svetog Lorenca se veoma lako prepoznaje, sva je od mermera u crno – beloj boji, a upravo je ovakav tip gradnje bio i specifičan u Firenci i Sijeni. Osveštana je 1118. godine, a izgrađena u gotičkom stilu i kraje je stubovi kao i statue lavova.
Sama unutrašnjost katedrale ukrašena je slikom Strašnog suda koja je nastala u 14. veku, a nju je naslikao za sada nepoznati vizantijski slikar.
Upravo se u ovoj katedrali nalazi bomba iz Drugog svetskog rada, a ona je neaktivirana i njome je upravo pogođena crkva tokom sukoba.

Muzej blaga u Đenovi
Još jedan odgovor na pitanje “Šta posetiti u Đenovi?” jeste i muzej blaga koji je danas jedinstveni čuvar relikvija, tačnije svega onoga što se tada tvrdilo da je relikvija. Upravo se u ovom muzeju čuva posuda za koju se smatra da je Sveti gral, tačnije srebrni tanjih na kojem je Saloma iznela glavu Svetog Jovana Krstitelja nakon što je i on pogubljen.
Postoji verovanje da se upravo u ovom muzeju blaga nalazi i delić krsta za koji se veruje da je na njemu razapet Isus Hristos.
Danas je ovo jedan prelepi biser koji spada u najposećenije gradove Italije. Pozovite nas i rezervišite svoje putovanje u ovom gradu jer vreme je za putovanja. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024