top image

Putovanje Evropski Grad Ohrid 2024


Putovanje Metropola - Ohrid 2024

Putovanje Evropski Grad Ohrid 2024 - Tamo gde “Biljana platno beleše ...grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, sa razlogom na listi svetske baštine UNESCO-a. Nekadašnji Lihnidos postao je, kroz svoju dugu istoriju, grad koji ponosno nosi epitet „Jerusalim Balkana“. Ovde, u Ohridu, i u njegovom okruženju je 365 crkvi, u svakom kutku urezala se burna istorija. Svojim značajem izdvojićemo crkvu Svete Sofije iz 12.veka, najmonumentalniji spomenik srednjovekovnog crkvenog graditeljstva sa jedinstvenim zidnim slikarstvom, zatim hram Svetog Klimenta i Pantelejmona, crkva Svetog Jovana Kanea, crkva Svete Bogorodice Privlepta, u kojoj je Galerija ikona, a do nje je crkva Svetog Konstantina i Jelene. U starom gradu, šetajući kaldrmisanim uskim ulicama, naićete i na Antički teatar, odmoriti se na njegovim tribinama, sagledati istoriju na ovom prostoru, a onda još malo produžiti do vrha starog grada na kom je čuvar grada, Samuilova tvrdjava. Car Samuilo je ovde imao svoj presto, pre 1000 godina! Odavde puca pogled na jezero, jedno od najstarijih jezera na svetu, elipsastog oblika, dugog oko 30km. Sa jedinstvenim ekosistemom, Ohridsko jezero se ubraja u red većih prirodnih jezera u Evropi, sa dubinom od 286m. Jezero je okruženo visokim planinama, u njega utiče, a na drugom kraju ističe reka Crni Drim. Specifičnost jezera je bivstvovanje ohridske pastrmke, koja se nalazi na meniju restorana u mestima na obali jezera, kao i ribice plašice, od čije krljušti se pravi specijalni lak- sedef, kojim se premazuju nadaleko čuveni biseri. U parku nadomak luke Ohrida pogled zastaje na velikim spomenicima Ćirilu i Metodiju, kao i Svetom Klimentu. Za one koji bi da se bolje upoznaju sa razvojem ovog grada, područja, okoline, tu je Arheološki muzej u starom gradu. Naravno, Ohrid nije samo istorija… ima ovde i prelepih ušuškanih plaža, uvala, izleta, vožnja brodićem, koja Vam pruža drugačiji pogled na Ohrid, a tu je i mnoštvo restorana, i na glavnom šetalištu uz jezero, i u istorijskom starom delu grada, u starim uredjenim kućama, sa očuvanom arhitekturom i prijatnim ambijentom. Pozivamo Vas da krenete sa nama u susednu Makedoniju, da otkrijemo kako se prave pravi ohridski biseri, da probamo pastrmku i da popijemo čašu makedonskog vina na Biljaninim izvorima….Pozovite nas i rezervišite svoj aranžman jer vreme je za putovanja. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024