top image

Putovanje Evropski Grad Pula 2024


Putovanje Metropola - Pula 2024


Putovanje Evropski Grad Pula 2024 - Čuvena po zaista velikom broju antičkih spomenika i iskopina, Pula je najveći grad u Istri koji bi se sa punim pravom mogao nazvati Malim Rimom. Osim neprocenjivog kulturno-istorijskog blaga, Pula je još poznata po morepolovstvu i brodogradnji — plus je jedan od najvažnijih turističkih centara u Hrvatskoj. Pula se često opisuje kao muzej na otvorenom — što je zaista prikladan opis, imajući u vidu da ćete videti rimska arheološka nalazišta maltene na svakom ćošku u gradu. A najpoznatiji i najočuvaniji spomenik iz rimskog razdoblja je svakako neverovatni Pulski Amfiteatar. Ova grandiozna antička arena je šesta najveća rimska arena na svetu — i jedina sa potpuno očuvana sva tri arhitektonska reda. Pulski Amfiteatar je sagrađen u 1. veku, za vreme rimskog cara Vespazijana, mada se smatra da je manja drvena arena postojala na istom mestu još za vreme prvog rimskog cara Oktavijana Avgusta. U svakom slučaju, ne zna se zašto je baš u Puli izgrađena ovako monumentalna arena, mada jedna legenda kaže da ju je Vespazijan sagradio u čast svoje ljubavnice koja je živela u Puli. Postoji još jedna bajkovitija legenda po kojoj su vile izgradile Amfiteatar kao svoj dom — ali pošto nisu mogle da završe posao, arena je na kraju ostala bez krova. Zbog ove legende se Amfiteatar još zove i Divić-grad (divić znači čudo). Zanimljivo je da je ovo arhitektonsko čudo zapravo imalo krov za vreme Rimljana, samo što je krov bio od platna pa naravno nije sačuvan. Kao i druge rimske arene, i Amfiteatar u Puli je služio za gladijatorske bitke, borbe sa divljim zverima, predstave i druge društvene događaje. Kada su borbe zabranjene u srednjem veku, Amfiteatar se koristio za ispašu stoke (!!!) i za sajmove. U nekoliko navrata je Amfiteatar za dlaku izbegao i potpuno uništenje — prvo su ljudi koristili kamene blokove iz arene za izgradnju kuća, a onda je čak jedno vreme postojala ideja da se arena sasvim razmontira pa onda ponovo namontira u Veneciji. Arena je sve ovo preživela — i dan danas služi svojoj originalnoj svrsi. Sada može da primi oko 5,000 posetilaca (u antičko doba je mogla da primi 25,000 ljudi), a najpoznatiji događaj koji se u njoj odigrava je Pulski Filmski Festival koji traje još od šezdesetih godina prošlog veka. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024