top image

Putovanje Evropski Grad Rim 2024


Putovanje Metropola Rim 2024

Putovanje Evropski Grad Rim 2024 - Večni grad koji odiše posbnom energijom. Prva asocijacija za Italiju je upravo Rim. Stara dobra izreka glasi:"Svi putevi vode u Rim", pa vas tako i Time Travel vodi u ovaj večni grad, grad nesipričanih priča. Ovo mesto prepuno veličanstvenih građevina koje datiraju hiljadama godina unazad, Rimljani sa ponosom dele sa pridošlim turistima. Jedno od nezaobilaznih mesta u Rimu jeste čuvena fontana Di Trevi. Legenda kaže da vam ova fontana ispunjava želju da se iznova vraćate u ovaj nezaboravni grad. Jedna od asocijacija na Rim jeste i večni div, Koloseum, koji datira iz prvog veka nove ere. Prošetajte prelepim trgovima poput: Piazza Navona, Piazza del Popolo, Campo de Fiori. Pozovite nas i rezervišite svoje putovanje po želji. Rim je glavni grad Italije i južnoitalijanske regije Lacio poznat i kao Večni grad. Centar je bogate antičke kulture, od koje je ostalo mnogo spomenika. Grad se nalazi u donjem toku reke Tiber, u neposrednoj blizini Sredozemnog mora i jedan je od najvećih centara Mediterana. U sklopu gradskog područja Rima nalazi se i Vatikan, crkvena država i sedište rimokatoličke crkve i Pape. Legenda kaže da je Rim osnovan 21.04.753. godine p.n.e. i da mu je osnivač Romulus (Romul), koji je tada ubio svog brata Remusa (Rema). Ovaj datum je uziman kao osnova rimskog i julijanskog kalendara (Ab urbe condita). Romul i Rem su, prema toj legendi, sinovi Marsa (Aresa) i svećenice Rhea Silvie, kćeri Numitora, kralja Albalonga. Braća su sklonjena da bi ih se spasilo od mržnje Amuliusa, pretendenta na albalonganski tron, a odgojila ih je vučica, koja je i danas simbol grada Rima.
Poreklo imena Rim je nerazjašnjeno, iako je još od antičkog doba u opticaju nekoliko teorija. Najmanje verovatna je ona koja kaže da je naziv od grčke riječi Ρώμη (hrabrost). Nešto verovatnija je ona koja ime izvlači iz korena rum (rum - sisa), što se verovatno povezuje sa vučicom koja je dojila Romula i Rema.
U početku je Rim bio kraljevstvo, kojim je vladao kralj, ali ono 509. godine p.n.e. postaje republika. Period rasta, prekinut je porazom koji su Gali naneli Rimu negde oko 390. pne, ubrzo je nastavljen. U zadnjim danima Republike Rim je bio glavni grad teritorije koja je pokrivala veći deo Mediterana. Pod Oktavijanom Augustom i njegovim naslednicima širenje je nastavljeno. Od ranog 3. veka stvari se menjaju. Rim formalno i dalje ostaje glavni grad, ali imperatori provode sve manje i manje vremena u njemu. 331. godine Konstantin I uspostavlja Konstantinopolj kao drugi glavni grad Carstva, a neki kasniji "zapadni" carevi smeštaju svoja sedišta i u Milanu ili čak Raveni, umesto u Rimu. Ipak mesto u Senatu je, uprkos gubitku moći samog Senata, još uvek ostalo stvar prestiža, a proglašenje hrišćanstva zvaničnom religijom Carstva, je od biskupa Rima (kasnije nazvanog Papa) načinilo najznačajniju religijsku ličnost zapadnog Carstva. Takođe, sada je Carstvo bilo izloženije spoljnim napadima, glavni bedemi grada bili su sagrađeni 270. godine, ali ni oni nisu uspeli sprečiti prodor prvo Alara 410. godine, a potom Geisera 455. godine. Rimljani su se od antičkog vremena smatrali potomcima bogova: Heroj Eneja, čiji su potomci stvorili Rim, bio je sin boginje Venere, a Romul i Rem su sinovi boga ratova boga Marsa. Rimljani su obožavali kao pagani trojstvo bogova: Giove (JUPITER) Giunona (JUNONA) i Minerva (ATINA).
“Nisu bez motiva bogovi i ljudi odabrali mesto na kome je stvoren Rim, da naprave svoj grad. Reka Tibar praktična za transport proizvoda unutar grada i prijem robe sa mora, mesto blizu mora koje nije izloženo opasnostima neprijateljskih flota, velika blizina centralnoj Italiji i prostror pogodan za stvaranje velikih naselja”, pisao je istoričar Livije.
Kazu da se Rim zvao AMOR grad ljubavi, ali ako se čita od nazad ka napred dobija se reč ROMA. Ime Rim poteklo je skraćenicom imena osnivača grada Romula.
Jedan od kultova i simbola Rima bila je vatra koja je morala večno da gori. Za to su bile zadužene vestalke (VESTALE) kojih je bilo ukupno 6 i živele su na rimskom forumu. Vatra je za Rimljane bila simbol ognjišta-doma, a nejveći dom je bila patria (otadžbina) pa bi zato gašenje vatre za tadašnje mnogo sujeverne građane Rima značilo nešto loše i negativo za Rim pa bi kazna koje su sledile vestalkama bila da ih žive zakopaju pod zemlju. Time Travel je spremio lepe programe za ovaj veličanstveni grad, jer vreme je za putovanja. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024