top image

Putovanje Evropski Grad Trebinje 2024


Putovanje Metropola - Trebinje 2024

Putovanje Evropski Grad Trebinje 2024 - Trebinje je grad i opština u Republici Srpskoj (BiH). Smešten je ispod planine Leotar, na obodu Trebinjskog polja. Kroz grad protiče reka Trebišnjica. Od mora je udaljeno oko 25 km (putem do Dubrovnika). Za Trebinje se kaže da je grad sunca, kamena, vina i platana. Smatra se jednim od najlepših gradova Bosne i Hercegovine. Ekonomski je i kulturni centar regije Istočne Hercegovine. Područje grada je veoma bogato prirodnim potencijalima (umjerena klima, voda, sunce, vjetar, ljekovito bilje i dr.) koji još uvijek nisu dovoljno iskorišteni. Privreda grada Trebinja se najvećim dijelom oslanja na elektro-energetski sektor i jednim dijelom na prerađivački sektor. Međutim, u posljednje vrijeme, prednost se daje razvoju poljoprivredno-prehrambene proizvodnje, turističke ponude i preduzetništvu u turizmu, pošto u ovim sferama Trebinje ima značajne komparativne prednosti u odnosu na druga mjesta, te nedovoljno iskorištene potencijale.
Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, klima i povoljan geografski položaj su značajno uticali da u projekciji budućnosti razvoja Trebinja turizam zauzme posebno strateško mjesto. Posebnu pažnju brojnih turista, osim starog gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači park Jovana Dučića i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks od šesnaest stoljetnih platana – ljetna bašta. Tu je i vojno utvrđenje s početka 18. vijeka, današnji Stari grad, ili Kastel, sa svojim uskim uličicama, voltovima, kapijama i starinskim kamenim zdanjima, Osman-pašinom džamijom, Muzejom Hercegovine, brojnim kafićima, restoranima i buticima.
Rijeka Trebišnjica, najduža ponornica u Evropi, dijeli Trebinje na dva dijela. Trebišnjica je, prema kazivanju brojnih građana i posjetilaca, rijeka neobične ljepote i čistoće. Na njenoj desnoj obali u Policama, pored Perovića (Arslanagića) mosta, smještena je crkvica kraj koje je sahranjen trebinjski župan Grd. Vlastelin Grd leži pod najstarijim poznatim stećkom u čitavoj BiH. Gradske obale Trebišnjice spajaju tri mosta – dva kamena i jedan betonski. Najstariji je most Perovića (Arslanagića) – djelo neobične arhitektonske vještine i ljepote.
U Trebinju i njegovoj okolini su i neki od najpoznatijih srednjovjekovnih manastira. To su: manastir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog Polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije, kao i manastir Duži (udeljen 12 km od grada) koji je ranije bio sjedište eparhije, a u 19. vijeku sjedište ustaničkog štaba Luke Vukalovića i Mića Ljubibratića.
U Gradskom parku smješten je Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. U Mostaćima je značajan kulturno-istorijski spomenik – Crkva Svetog Klimenta. U samom srcu grada nalazi se katolička katedrala, izgrađena početkom 20. vijeka. U dnu Petrovog polja nalazi se Pavlova pećina, svojevrsno stjecište hodočasnika i mjesto gdje je, prema predanju, Sveti Pavle, na svom putu za Rim, jedno vrijeme propovijedao.
Na Crkvini iznad Trebinja nalazi se, po ljepoti već čuvena, Hercegovačka Gračanica – zadužbina Branka Tupanjca, ktitora i izvršitelja Dučićevog testamenta. U ovoj crkvi, prema Dučićevoj želji, počivaju pjesnikovi zemni ostaci. U Popovom polju, u Mrkonjićima, nedaleko od Trebinja, na temeljima rodne kuće svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog stoji novoizgrađeni hram.
U Policama, u Brankovini, nalazi se jedna od najbolje očuvanih srednjovjekovnih kula u Hercegovini – Kula Brankovića, odnosno tvrđava djeda ili oca Vuka Brankovića.
Na putu za Bileću je manastir Dobrićevo, vrijedan spomenik kulture sa freskama koje su, najvjerovatnije, ili djelo posljednjeg velikog vizantijskog živopisca Georgija Mitrofanovića, ili nekog od njegovih najboljih učenika.
Turističku ponudu grada upotpunjuju izletišta nadomak Trebinja – Jazina, Ubla, Lastva, Studenac, te brojni restorani sa ljetnim baštama, hoteli, moteli i drugi smještajni kapaciteti. Značajnu ulogu u promociji Trebinja kao turističkog centra ima Turistička organizacija Trebinje koja je do sada realizovala niz projekata važnih za izgradnju turističkog identiteta Trebinja. Agencija Time Travel je spremila programe putovanja za vas. Pozovite nas i krenite sa nama u obilazak ovog prelepog grada jer vreme je za putovanja. 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024