top image

Letovanje Grčka Patmos 2024


Leto Grčka Patmos 2024 - Avionom

Letovanje Grčka Patmos 2024 - Patmos je najsevernije ostrvo koje se nalazi u ostrvskoj grupi Dodakeneze. Ostrvo je malo, i još uvek neotkriveno. Ima puno zelenila, stena i egzotičnih plaža i uvala, a isto tako ima i veći broj pećina. Najlepše plaže su smeštene unutar svojih uvala i do njih se jedino može stići brodićem. Najpoznatije i najlepše plaže ostrva su Grikos i Diakofti. Pored ovih plaža, poznate su i: Vagis, Jerikas, Aspri i mnoge druge. Tri najatraktivnija mesta koja su zanimljiva za obilazak i posetu turista su: Patmos grad, Skala i Kambos.
Patmos grad ili takozvana Chora potiče još iz 16. i 17. veka kada je samo mesto sijalo u svom punom svetlu, kada su bogate porodice gradile prelepe dvorce i vile sa visokim i elegantnim krovovima. Većina kuća ovog ostrva je izgrađena u ovom stilu. Ovaj grad krase prelepe uske uličice prepune cveća. Glavni simbol ovog mesta je čuvena pećena Apokalipse koja je smeštena u mestu, a dominatan je i manastir Sveti Jovan koji se uzdiže na vrhu mesta Patmos.
Skala je najveće mesto na ostrvu koje poseduje svoju luku, i od glavnog grada udaljeno je svega 5km.Veoma šarmantan gradić izgrađen oko luke koji predstavlja jedan od glavnih trgovačkih centara ostrva. U 19. veku su ovde živele veoma bogate porodice i danas možete da obiđete ostatke iz tog perioda, poput crkve Agia Paraskevi, ruševine drevne akropole, crkva Panagija Koumana i manastir Zodochos Pigi.
Kambos je slikovito mestašce udaljeno od glavnog grada Patmos oko 9km. Podeljeno je na dva dela Koto Kambos i Pano Kambos, donje i gornje selo. Selo je prelepo i okruženo zelenilom. U njemu dominiraju lepe male kućice koje su ukrašene cvećem. Uske ulice u kombinaicji sa belim kućicama daju posebnu lepotu ovog sela.
Patmos ostrvo poznato je kao “ostrvo Apokalipse“ ili „Jerusalim Egejskog mora“ : Jovan Bogoslov, jedan od Hristovih učenika, prognan na ovom ostrvu od rimskog cara Domicijana u 95. godini napisao je knjigu „Knjiga otkrovenja“, poslednja knjiga Novog Zaveta, u jednoj od pećina na ostrvu.
Pećina Apokalipse, kao što je poznato danas, jedna je od najvažnijih istorijskih i impresivnih lokacija u Grčkoj. Patmos je bio prvi inhibiran u praistoriji. U rimskom dobu bio je mesto izgnanstva.
Godine 1088. Blaženi Kristodulos (sluga Hrista) osnovao je manastir Sveti Jovan Bogoslov. Vremenom, ostrvo je cvetalo, a prve vile građene su krajem 16.veka. Patmos Bogoslovija (ili Patmian kola) sagrađena je 1713. Ostrvo je zvanično postalo grčka teritorija 1948. godine.
Površina: 34km2.; Obala 63km; Stanovništvo: 3,000.
Patmos je malo ostrvo koje nema aerodrom. Iz Atine (luke Pirej) kreću trajekti a vožnja traje oko 7 sati. Prevoznicu su Blue Star Ferries i ANEK. Takodje možete doći do Patmosa sa ostrva Rodosa, Kosa, Kalimnosa i sl. hidrogliserima i brodovima. Po ostrvu je razvijen lokalni autobuski prevoz koji povezuje sva veća mesta i plaža.
Vidimo se na Patmosu i ponesite dobro raspoloženje.
Time Travel vas vodi u nezaboravnu avanturu jer vreme je za putovanja.

letovanje-grcka-ostrvo-patmos-1

letovanje-grcka-ostrvo-patmos


Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2023