top image

Letovanje Tunis Sus 2024


Leto Tunis Sus 2024 - Hoteli

Letovanje Tunis Sus 2024 - Sus je smešten u jugoistčnom delu Tunisa i predstavlja jedno od većih mesta ove zemlje. Od aerodroma je udaljen svega 20 kilometara. Iz ovg šarmantnog grada, šetalištem možete doći do poznatog letovališta Port El Kantaui. Sus je pravi kontarst modernog i tradicionalnog grada. Grad je veoma lepo uređen i okružuju ga graciozni hoteli i resorti. Zbog veoma prijatne mediteranske klime veoma je posećen od strane turista i to tokom čitave godine. Ovde je sezona uvek. Sus je grad smešten na obali Sredozemnog mora, na oko 140 kilometara od glavnog grada. Nalazi se u vilajetu Sus, čiji je ujedno administrativni centar. Prostire se na površini od 45 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 173 000 stanovnika. Sus je jedan od najznačajnijih i najposećenijih gradova u Tunisu. Na području Susa preovladava mediteranska klima. Leta su duga i veoma topla, a zime blage i prijatne. Sus je grad sa veoma dugom i bogatom istorijom. Osnovan je od strane feničanskih kolonista u jedanaestom veku pre nove ere. Tada je nosio naziv Hadrumetum. Tokom Punskih ratova grad je stao na stranu Rimljana, još ga je spasilo od sudbine koju je doživela Kartagina. Pod Rimljanima grad je doživljavao relativno miran period gotovo 700 godina. Tokom osamnaestog veka grad je bombardovan od strane Mlečana i Francuza. Francuzi su arapsko ime Susa promenili u Sousse. Danas je ovo moderan grad, u kome su se očuvali brojni elementi tradicije i kulture. Stari grad Susa se od 1988. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Sus je izuzetno značajna turistička destinacija na mapi Tunisa. Ovaj grad svake godine posećuje veliki broj turista iz celog sveta. Turističke atrakcije u Susu su :
Medina se izdiže iznad luke u Susu, i okružena je sa 2 kilometra zidina izgrađenih 859. godine. ovde zidine su renovirane i dograđivane 874. i 1205. godine. masivni blokovi pustinjskiog kamena potiču od antičkih rimskih građevina. Od šest originalnih kapija ostale su samo dve. Na jugu se nalazi Bab el Khabli, a na zapadu Bab el gharbi. Na istoku se nalazi kapija Bab el Djedid, ali ona potiče iz 1864. godine. Medina u Susu je jedan od najlepših primera arapske arhitekture u Tunisu. Tokom vekova ostala je gotovo netaknuta. Medina se nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.
Ribat je istaknuti orjentir smešten u blizini Velike džamije u Susu. Ovo je jedna od najočuvanijih kula u Tunisu, a veruje se da je izgrađena s kraja osmog ili početka devetog veka. ribat je najverovatnije bio deo odbrambenog sistema koji se protezao duž mediteranske obale, braneći pritom severnu Afriku od evropskih osvajača. Sa kule se pruža veličanstven pogled na Medinu, Veliku džamiju, i luku grada Susa.
Velika džamija spolja izgleda kao malo utvrđenje sa tankim, čvrstim kamenim zidinama. Izgrađena je 850. godine, a u nedavnoj restauraciji joj je vraćen njen stari sjaj. Džamija je originalno imala dve kule koje su u ranijim vekovima čuvale luku. Neobična karakteristika džamije jesu spoljašnje stepenice koje vode od dvorišta do minareta. Velika džamija nalazi se na samom ulazu u Medinu, a otvorena je za poste od 8 ujutru do 2 posle podne.
Katakombe – Procenjuje se da u Susu ima oko 15 000 podzemnih grobnica. Mreža podzemnih prolaza, komora, i grobnica, datira iz perioda od drugog do petog veka, dakle ranohrišćanskog perioda. Ceo kompleks prostire na preko 5, 5 kilometara. Ovde su sahranjivani hrišćanski verinici tokom progona koje je vršilo Rimsko Carstvo. Danas je ovo mesto izuzetno popularna turistička atrakcija u Susu. Muzej Dar Essid nalazi se unutar Medine. Posetiocima se ovde nudi idealna prilika da se upoznaju sa tradicionalnim izgledom tunižanske kuće. Staro plemićko zdanje danas je otvoreno za posete kao sjajan primer tunižanskog stila. Arheološki muzej nalazi se u kuli Kasbah. Ovo je drugi po veličini muzej u Tunisu, odmah nakon muzeja Bardo u gradu Tunis. Osnovan je 1951. godine, a u njemu se nalaze kolekcije mozaika iz perioda od prvog do šestog veka. na njima su prikazani životi Rimljana i Vizantinaca, kao i scene iz grčko – riimske mitologije. Jedan od najlepših mozaika na sebi sadrži čuvenu glavu Meduze. Plaže u Susu – Sus obiluje predivnim i lepo uređenim plažama. Bou Jaafar beach nalazi se u blizini Medine. Na ovoj predivnoj peščanoj plaži sa tirkizno – plavom vodom gotovo da nema talasa, pa je idealna i za decu i za odrasle. Las Vegas beach se nalazi severno od prethodne. Ovde su talasi veliki, što pogoduje surfovanju. Port El – Kantaoui beach se nalazi u zalivu Hammamet, severno od Susa. Ovo je jedna od najpopularnijih plaža u Susu, koju odlikuje tirkizno – plava voda i beli pesak. Port of Sousse beach poseduje beli pesak i kristalno čistu vodu. Takođe, u blizini plaže nalazi se veliki broj ugostiteljskih objekata. Sus svojim posetiocima nudi još mnogo toga. Pored uživanja u kulturno – istorijskim znamenitostima, posetioci mogu da se opuste u jednom od brojnim restorana, kafića, barova, itd. Plaže su predivne i nude idealne uslove za pravo uživanje. Sus je ravi raj na zemlji, i idealna je destinacija za putovanje iz snova. Time Travel je spremio bogatu pounudu za vas. Na vama je samo da izaberete lep hotel po vašem ukusu i rezervišete svoj odmor, jer vreme je za putovanja.


letovanje-tunis-sus 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024