top image

Praznik Svetog Romila u Manastiru Ravanica


Sveti Romilo, rođen je u Vidinu od oca Grka i majke Bugarke, učenik Grigorija Sinaita bio je jedan je od najznačajnijih sinaita u Srbiji. Rano se zamonašio i otpočeo pustinjački život, seleći se iz skita u skit i širio učenje sinaita.

Kada je došao u Srbiju, posle 1371. godine, pored tek podignute Ravanice sagradio je sebi kolibu, a njegovi sledbenici su ubrzo podigli monašku naseobinu po ugledu na svetogorske skitove.

Romilov kult se brzo proširio oko Ravanice, a slavili su ga i Grci i Bugari. Pećina u kojoj je tihovao srušena je, zbog izgradnje železnice između Senja i Ravne Reke.Datum putovanja
29. januar 2023.

Cena hodočašća

1.900 din

Aražman obuhvata:
prevoz autobusom visoke turističke klase (klima, audio i video oprema) na navedenim relacijama
razgledanje i obilaske po programu
troškove organizacije putovanja
usluge stručnog pratioca grupe tokom putovanja

Aražman ne obuhvata:
individualne troškove putnika
Napomena
Molimo da u manastire ulazite pristojno odeveni, žene moraju da imaju suknju normalne dužine, bez razreza, bluzu bez dekoltea, maramu, a muškarci duge pantalone i rukave. Molimo Vas da u manastirima ne fotografišete pre nego što pitate za blagoslov.


Cenovnik – način plaćanja
50% prilikom prijave, ostatak 7 dana pred put


Organizovan autobuski prevoz prema programu putovanja.


Napomena
Molimo da u manastire ulazite pristojno odeveni, žene moraju da imaju suknju normalne dužine, bez razreza, bluzu bez dekoltea, maramu, a muškarci duge pantalone i rukave. Molimo Vas da u manastirima ne fotografišete pre nego što pitate za blagoslov.
Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja.

Organizator putovanja je Poklonička agencija Srpske pravoslavne crkve – Dobročinstvo. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja. Aranžman je rađen na 35 prijavljenih putnika i usled nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo da otkaže aranžman najkasnije 48 sati pre planiranog polaska. Agencija „Dobročinstvo“ zadržava pravo da, ukoliko dođe do promena cena na tržištu, izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos. Cenovnik Praznik Svetog Romila u manastiru Ravanica br. 1 od 30. novembra 2022. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Organozatora "Poklonička Agencija Dobročinstvo" OTP 154/2021, kategorije A. Ovlašćeni subagent Time Travel.


Polazak u 06.00 časova ispred Vaznesenske crkve (Ulica admirala Geprata broj 19).

Manastir Ravanica – zadužbina kneza Lazara, sagrađena između 1375 i 1377. godine. Nalazi se u podnožju Kučajskih planina, u selu Senje kod Ćuprije.

Prisustvovanje Svetoj Liturgiji.

Saborni hram posvećen je Vaznesenju Gospodnjem i nalazi se u centralnom delu manastirskog kompleksa opasan moćnim utvrđenjem sa sedam kula, trpezarijom, monaškim kelijama, neophodnim ekonomskim zgradama. Po svojim arhitektonskim i likovnim obeležjima ravanička crkva je rodonačelnik novog stila umetnosti, takozvane Moravske škole. Ona predstavlja originalno arhitektonsko rešenje nastalo spajanjem svetogorske tradicije trolisne osnove i modela upisanog krsta sa pet kupola, odomaćenog u vreme Svetog kralja Milutina.

Njena unutrašnjost ukrašena je freskama oko 1385. godine, uoči Kosovske bitke. Izmenjena ktitorska kompozicija nastala je nakon pogibije Svetog kneza. Nakon prenosa njegovih moštiju iz prištinske crkve Vaznesenja u Ravanicu 1392. godine, manastir postaje mesto hodočašća u kome se stvara kult Svetog kneza Lazara, kosovskog mučenika. Ravanica postaje i kulturno središte u kome se neguje pisana reč. Veliki broj pesama posvećenih Kosovu nastao je upravo u njoj.

Crkva je teško stradala tek 1686/7. godine, kada je ubijen najveći broj ravaničkih monaha. Preživeli monasi su 1689/90. godine izbegli, pridružujući se velikoj seobi Srba. Pešice oni su se povlačili do Sentandreje, pa u Srem u manastir Vrdnik, noseći celebne mošti Svetog kneza, ali i rukopisne knjige, kao i dragocen Jefimijin pokrov knezu Lazaru. Tokom Drugog svetskog rata, mošti su prenete u Sabornu crkvu u Beogradu, da bi za veliki jubilej, 600 godina od Kosovske bitke, telo Svetog kneza Lazara ponovo vraćeno u njegovu zadužbinu.

Manastir Manasija udaljena je oko dva kilometra severozapadno od Despotovca. Podignuta je kraj rečice Resave po kojoj je nosila ime kroz čitav srednji vek. Zadužbina je despota Stefana Lazarevića. Građena je između 1407. i 1418. godine. Impozantni bedemi sa 11 kula, opasani rovom, predstavljali su, u to vreme, moderan sistem odbrane manastira. Najdominantnija i najmasivnija – donžon kula poznata je i kao Despotova kula.

Crkva Svete Trojice, sa osnovom u obliku razvijenog trikonhosa, ubraja se među najreprezentativnija zdanja moravskog graditeljstva. Njene fasadne dekoracije od kamenih tesanika zadržale su karakter raške škole. Zidno slikarstvo, završeno je 1418. godine. Od nekadašnjih 2.000 m2, živopis se sačuvao na svega 700 m2. Iako oštećeno, smatra se za najlepše među moravskim spomenicima, a ubraja se među najbolja u starom srpskom slikarstvu uopšte. Akteri kompozicija imponuju svojom monumentalnošću, raskošnom odećom, prefinjenim likovima i pokretima. Sve ovo zograf je najlepše utkao u prikaz Svetih ratnika.

Pored manastirske crkve i utvrđenja, u Manasiji su delimično sačuvani ostaci stare trpezarije i biblioteke. U biblioteci se nalazila prepisivačka radionica u kojoj su rađene brojne knjige za crkvene potrebe. “Resavsko pisanje” je bilo veoma cenjeno i dugo je služilo za uzor kasnijim prepisivačima. Jedan od glavnih rukovodilaca Resavske škole bio je Konstantin Filosof, potonji pisac žitija despota Stefana Lazarevića.

Povratak u Beograd u večernjim časovima (kraj programa).

....

 

 

 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024