top image

Letovanje Grčka Kalitea 2024


Leto Grčka Kalitea 2024 - Apartmani

Letovanje Grčka Kalitea 2024 Aranžmani - Kalitea (gr. Kαλήθέα u prevodu znači dobar, lep pogled tj. Vidikovac) na poluostrvu Kasandra. Istorija kaže da je ova regija ime dobila po Kasandrosu, kralju Makedonije još u drevnim vremenima (Kasandra je zapravo ostrvo, koje je nastalo prokopavanjem kanala kod mesta Nea Potidea, najužeg dela Kasandre, na kojem se dodiruju vode Solunskog zaliva (gr. Θερμαϊκός Κόλπος, Thermaikos kólpos) i zaliva Toroneos). Kasandra je dugačka oko 50 kilometara, a široka je 10 kilometara. Nadmorska visina najvišeg dela poluostrva je oko 400 metara. Središnji deo je prekriven maslinjacima i vinogradima. Kalitea je smeštena između Afitosa na severu i Kriopigija na jugu, naselja udaljenih po par kilometara. Mesto je osnovano 1922 godine od strane grčkih izbeglica iz Male Azije. Poznata i pod imenom Maltepe, a sopstvenu upravu dobila je 1946 godine. Kalitea nije izgrađena kao ostala mesta, duž obale, već je postavljena i u dubinu a ima i visinu zbog polažaja na platou iznad mora pa je više kvadratnog oblika. Iz mesta vodi put do glavnog grada Kasandrie na zapadu, udaljenog oko 5 km. Gde god da se krene na Kasandri, put vodi kroz Kaliteu jer se u centru nalazi raskrsnica koja s jedne strane vodi ka Polihronu, Haniotiju, Pefkohoriju, a sa druge strane ka Siviriju, Skala Furki, Nea Skioniju, Lutri i selu Agia Paraskevi. Postoje još dve opšte poznate Kalitee. Veliko predgrađe Atine i banja na Rodosu iz doba Rimljana.
U mestu van sezone živi nekoliko stotina stanovnika. Broj se tokom sezone višestruko poveća. Većina žitelja se bavi turističkim uslugama. Rade u hotelima, iznajmljuju apartmane, vlasnici su i rade u kafićima, prodavnicama, diskotekama. Uz ime Kalitea uvek ide i „Noćni život“ ili „Noćni provod“. Kada krenete ka Polihronu na otprilike kilometar od mesta ređaju se noćni klubovi koji su pozanti na celom Halkidikiju. Na ovom delu obale nalaze se brojni klubovi sa čuvenim žurkama, poznatim di-džejevima, ali i tradicionalnim grčkim večerima uz zvuke buzukija. Može se ipak reći da je Kalitea mirno mesto, jer bučan noćni život je izmešten i ne dopire do onih koji preferiraju miran i opušten odmor. Srpskih turista nema toliko kao u Pefkohoriju i Haniotiju. Ali i to se polako menja. Nekada destinacija za mlađu populaciju i žitelje Soluna željne noćnog života, sada uveliko privlači porodice sa decom.Kalitea ima izuzetnu poziciju i za ljubitelje aktivnijeg odmora. Iz nje je moguće veoma lako doći do bilo koga mesta na Kasandri. Bilo sopstvenim prevozom, autobusom, brodićem ili sve popularnijim pešačkim turama. U Kalitei se nalazi i karting staza, za ljubitelje ovog sporta. Kalitea je urbana turistička destinacija koja se nalazi na prvom prstu (Kasandra), na poluostrvu Halkidiki. U prevodu Kalitea znači pogled, što samim tim i opisuje ovaj prelepi biser egejske regije. Ovo mesto je poznato po lusksuznim obajektima, a to su prvenstveno hoteli iz bogatog lanca kategorizacije od 3* do 5*. Pored velikog broja hotela, u ponudi je i apartmanski smeštaj. Mesto je specifično po tome što je na blagom uzvišenju i prepuno je luskuznih radnji, zlatara, restorana, supermarketa, taverni, pekara, brze hrane...Do plaže se dolazi stepenicama ili zaobilaznim putem. Plaža u Kalitei važi za jednu od najlepših na Kasandri i obeležena je plavom zsatavicom. Laganom šetnjom iz Kalitee za dvadesetak minuta stižete do Afitosa. Mesto je zadržalo duh starih vremena. Ulice Afitosa su još uvek delom kaldrmisane, a brojne stare kamene kuće iako restaurirane imaju patinu prohujalih vekova. Niz kaldrmisane ulice nižu se tradicionalni grčki restorani sa poznatim specijalitetima. U centru se nalazi crkva Sv. Dimitrija iz 1858 godine, folklorni muzej Afitos, dom muzičara Mandakasa. Seoski sajam se održava 15 avgusta.Lidl je udaljen 5 km od Kalitee u pravcu Afitosa. More je kristalno čisto i obiluje posebnim smaragdnim bojama jer je okruženo zelenilom. Mesto je preporuka mladima, obzirom da pored svih sadržaja ima veći broj odličnih diskotika u koje dolaze i Solunci vikendom zbog neverovatnog provoda. Time Travel vas vodi u nezaboravnu avanturu jer vreme je za putovanja.

Letovanje Grčka Kalitea More

Letovanje Grčka Kalitea Plaža
20m od plaže
250m od plaže
100m od plaže
U centru grada
400m od plaže
270m od plaže
200m od plaže
Centar grada
200m od plaže
Centar grada
100m od plaže
12 noći
Vila u centru
Vila u centru

 

 
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024