top image

Letovanje Grčka Karpatos 2024


Leto Grčka Karpatos 2024 - AvionomLetovanje Grčka Karpatos 2024 - Karpatos je smešten u južnom delu Egejskog mora i pripada ostrvskoj grupi Dodekaneze. Sva mesta na ovom ostrvu oslikavaju svoj tradicionalni stil. Čitavo ostrvo spoj tradicije i modernizma današnjice. U jugoistočnom delu ostrva smešten je glavni grad Pigadija ili Karpatos. Ostrvo poseduje dve luke, od kojih je jedna smeštena u glavnom gradu, a druga u mestu Diafani na severu ostrva, u neposrednoj blizini čuvenog sela Olimpos. Olimpos je nesvakidašnje selo u kojem meštani i dan danas žive u prošlosti i odbijaju svakodnevni moderni stil današnjeg života. Oni su po ceo dan obučeni u svoju narodnu nošnju koja nije ista kao u drugim regijama Grčke. Dve atraktivne turističke destinacije ostrva Karpatos su: Pigadia i Amopi.
Pigadia ili Karpatos je ujedno i glavni grad ostrva. Predstavlja moderno i urbano mesto koje poseduje predivnu luku koja krasi obalu. U sastavu luke su brojni kafići i restorani gde turisti mogu da uživaju u grčkim jelima i domaćem vinu. Ovaj grad poseduje dugu peščanu plažu koja se prostire dužinom od 3km. Plaža je lepo uređena i na samom njenom pristaništu možete izmajmiti male brodiće koji će vas voziti u obilazk divnih i romantičnih okolnih uvala i skrivenih plaža. Poseban šmek su taverne u ovom mestu, sa drvenim stolovima i stolicama, kariranim stoljnjacima u prirodnom hladu vinove loze. Svim hedonistima i ljubiteljima dobre hrane je preporuka da probaju njihov tradicionalni grčki specijaluite „Makarunes“-pasta u kombinaciji sa domaćim topljenim sirom i lukom. Takođe su prpoznatljivi po veoma ukusnoj svežoj ribi, grčkoj musaki i preukusnom domaćem hlebu.
Amopi je turističko mesto udaljeno od glavnog grada oko 8km. Poseduje tri prelepe plaže: Mali Amopi, Veliki Amopi i Votsalakija beach. Mali i Veliki Amopi su peščane plaže, dok je Votsalakija šljunkovita. U ovom delu je more prelepo i kristalno čisto, pa je posećenost velika, i to naročito u sezoni. Od ovog mesta možete lako doći do grada Pigadia, redovnom autobuskom linijom koja se obraća i do 6 puta u toku dana, ili taksijem koji je u ovoj regiji veoma povoljn oprevozno sredstvo. Ovo mesto je savršeno za miran odmor, a poseno je preporuka porodicama sa malom decom.
Plaže na Karpatosu
Plaže na ostrvu Karpatos zadovoljavaju svačiji ukus i potrebe, i mogu se podeliti u nekoliko kategorija.
Blizu aerodroma, na jugu ostrva su plaže koje karakteriše sitan beli pesak, od kojih su najpopularnije Diakoftis, Đavolja plaža, Damatria i Agriopotamos koja je nudistička.
Duge, peščane, ali i vrlo vetrovite plaže nalaze se na zapadu ostrva – Arkasa Leucadius i Finiki jedne su od najpoznatijih.
Plaže na samom severu do kojih se može doći isključivo čamcima su Diafani, Forokli i Vananda.
Ako ste ljubitelj manjih, šljunkovitih i ne tako vetrovitih plaža, onda su za vas pravi izbor istočne plaže: Achata, Karpatos Beach, Kato Lakos i Apella.
Apella plaža je od glavnog grada udaljena oko 18km. Nalazi se u predivnoj uvali, sitnog belog peska i besprekorno čiste vode azurne boje. Moguće je, ali malo teže do nje doći automobilima ili motorima, tako da je najbolji način za pristup čamcima, koji redovno polaze od luke Pigadia.
Borovi u kombinaciji sa stenama koje okružuju ovu plažu čine fantastičnu sliku. U blizini ove plaže i predivnog zaliva ne postoje smeštajni objekti što svakako doprinosi očuvanju prirodne lepote plaže. Najbliže naselje je Mirtonas, na oko 2km udaljenosti.
Izleti
Dok boravite na Karpatosu, uz već pomenut obilazak sela i druge luke, nemojte propustiti bar još neki izlet i tako upotpuniti Vaš odmor, i pokupiti još lepih utisaka iz ovog mesta.
Krstarenja istočnom obalom, kupanje u moru mnogih skrivenih uvala, uz ručak na nekoj od plaža, može biti pravo uživanje.
Takođe, možete posetiti i obližnje severno ''gusarsko ostrvo'', tačnije ostrvo Saria, sa ostacima srednjevekovnog grada.
Obavezno provedite barem jedno veče u nekoj od taverni sa tradicionalnom grčkom muzikom, plesom, domaćim vinom i specijalitetima.
Time Travel vas vodi u nezaboravnu avanturu jer vreme je za putovanja.


Letovanje Grcka Karpatos
Obaveštenje: Sve informacije na sajtu turističke agencije Time Travel su informativnog karaktera. U cilju potpune pouzdanosti molimo Vas da informacije proverite direktno u agenciji. Turistička agencija nastupa kao posrednik u prodaji aranžmana. Hvala na razumevanju.

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2023