Istorijski simboli ostrva Tasos


Istorijski simboli ostrva Tasos


Tasos je Grčko ostrvo, smešteno u severnom delu Egejskog mora. Ovo ostrvo je bogato zelenilom i borovim šumama, pa samim tim i nosi naziv „zeleno ostrvo“. Osim prirodnih lepota, Tasos može da se pohvali prelepim plažama, odličnim medom, kvalitetnim vinom, proizvodnjom mermera, prodajom i proizvodnjom nakita od zlata, kao i mnogobrojnim istorijskim znamenitostima. Ovo ostrvo ima veliki broj manastira i crkava sa značajnim istorijskim tragovima, kao i ostale istorijske znamenitosti. Izdvojićemo one najlepše, koje preporučujemo da obiđete.
Najpoznatiji manastir koji nikako ne trebate da propustite ukoliko se nađete na Tasosu, je čuveni manastir Arhangela Mihaila, u kojem se nalazi deo klina kojem je Isus Hrist bio razapet. Veruje se da su ovaj klin monahinje i monasi sakrivali u stablu drveta prilikom prenošenja sa Svete Gore. Pored istorijskog značaja ovog manastira, odavde se pruža veličanstvenI pogled sa terase na Atos i Svetu Goru. Ostali manastiri koji imaju istorijski značaj na Tasosu su: Manastir Svetog Pantelejmona, Manastir Panaguda. Crkve koje vredi posetiti su Crkva Panagia i Crkva Svetog Dimitrija.
Pored velikog broja manastira, preporuka je da obiđete i Arheološki muzej Tasosa. Smešten je u samom centru Limenasa, i u njemu možete videti razne keramičke skulpture i ostale istorijske znamenitosti. Pored ovog muzeja preporuka je da obiđete i Muzej skulptura Polignotosa Vagisa, koji se nalazi u mestu Skala Potamia, Folklorni muzej u Limenariji, Folklorni muzej u mestu Teologos.
Neobična znamenitost Tasosa je Zmajeva pećina, kao jedna od najzanimljivijih atrakcija. Nalazi se u Panagiji, i u njoj možete videti razno posuđe iz vremena Mikene, grničariju iz ahajskog perioda i ostale istorijske predmete.
Veći broj arheoloških nalazišta je smešten u glavnom gradu Limenasu. Ovde možete videti ostatke antičke gore, grčki amfiteatar, ostatke zidina drevnog akropolja i t.d. Na jugoistočnoj obali ostrva, u blizini prelepe plaže Aliki smešten je arheološki lokalitet Aliki, gde se mogu videti ruševine građevina i svetilišta iz VII veka pre nove ere.
Posebna prirodna znamenitost na Tasosu je prirodna laguna Jola, kao jedna od najvećih atrakcija ovog ostrva. Ovaj prirodni fenomen legendardno zovu „Zevsovo oko“, ili „Afroditina suza“. Ovde je priroda u steni napravila okrugli bazen sa morskom vodom, nestvarno lepe zelene boje. Ovaj bazen je okružen stenama koje upotpunjuju čitav ovaj prizor. Jedna legenda je tvrdi da je ovo „Zevsovo oko“ kojim je on nadgledao svoju ljubavnicu Afroditu. Druga legenda govori, da je ovaj bazen stvorio čuveni Bog Zevs, kako bi se Afrodita kupala u njemu. Stoga neki ovaj bazen nazivaju i „Afroditina suza“.
Kao što možete da primetite, na ovom zelenom ostrvu ćete pored divnih plaža imati priliku da obiđete i razne istorijske znamenitosti.

 

Teme

 

Srodne Objave

 • Jul 02 2024
  Nije uvek pouzdano rezervisati smeštaj preko raznih facebook / instagram grupa blog

  Nije uvek pouzdano rezervisati smeštaj preko raznih facebook / instagram grupa

  Nije uvek pouzdano rezervisati smeštaj preko raznih facebook / instagram grupa Svakome od nas je u interesu da uplati...

 • Jun 06 2024
  Pet jednostavnih recepta grčke salate Blog

  Pet jednostavnih recepta grčke salate

  Pet jednostavnih recepta grčke salate Grčka je jedna mediteranska zemlja. Njeno područje predstavlja čitavo bogatstvo...

 • Jan 16 2024
  Zejtinlik - njegova kratka priča Blog

  Zejtinlik - njegova kratka priča

  Zejtinlik - njegova kratka priča Veliki broj turista odlazi u Solun sa namerom da poseti Srpsko vojničko groblje...

 • Jan 16 2024
  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko

  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko

  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko Bansko je poznati turistički centar u Bugarskoj. Veliki broj ljudi iz naše...

 

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024