Pet jednostavnih recepta grčke salate
Grčka je jedna mediteranska zemlja. Njeno područje predstavlja čitavo bogatstvo voća i povrća. Jedan od najpoznatijih grčkih speijaliteta je takozvana „grčka salata“. U daljem tekstu. Predstavićemo vam 5 najzdravijih salata sa grčkog područja.
1. Grčka salata – Krenućemo od najpopularnije i najpoznatije čuvene grčke salate. Glavni sastojci ove salate su: paradajz, krastavac, crni luk, masline, feta sir i maslinovo ulje. Priprema se tako što se povrće isecka na komade, zatim se dodaje feta sir (od ovčijeg ili kozjeg mleka),iseckan u kockicama, i preko se stavljaju masline i preliva se maslinovim uljem. Povrće je izvor vlakana, sadrži dosta vitamina. Maslinovo ulje predstavlja zdrave masti, i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Sir je bogat kalcijumom, što je dobro za očuvanje i jačanje kostiju. Grčka salata je izuzetno zdrava i ukusna, sa puno hranljivih sastojaka. Možete je jesti i kao obrok, a možete i uz glavno jelo.
2. Tzatziki – Još jedna popularna salata koji Grci koriste u svojoj kuhinji. Ovo je kremasta i niskokalorična salata. Glavni sastojci ove salate su: grčko kiselo mleko, beli luk, sitno iseckan krastavac, mirođija, limun i maslinovo ulje. U odnosu na naše kiselo mleko, grčko kiselo mleko je dosta kremastije, što obogaćuje ukus ove njihove salate. Sam sastav ovog njihovog kiselog mleka uklanja tečnu strukturu. Ova salata je izuzetno zdrava, zato što sadrži protein u kiselom mleku, koji reguliše kilograme i održava vitalnost. Takođe, protein ubrzava metabolizam, smanjuje apetit i reguliše hormone. Tzatziki se uglavnom služi uz njihovu poznatu pitu-hleb, a dodaje se i kao prilog kod roštiljskog mesa i girosa.
3. Melitzanosalata – Ova salata u prevodu znači salata od patlidžana. Ova salata podseća na neki sos. Priprema se tako šte se patlidžani dinstaju na maslinovom ulju, dodaje se limunov sok i beli luk. Patlidžani su odličan izvor vlakana i antioksidanata. Ovo povrće je posebno zdravo i hranljivo za mozak. Beli luk je glavni zaštitnik svih virusa, i sprečava pojavu srčanih bolesti, dok je limun pun vitamina C. Ova salata se najviše konzumira uz utapanje hleba, a može da se konzumira i kao namaz na nekom sendviču.
4. Spanakorizo - Ovu salatu čine sledeći sastojci: spanać, pirinač, limunov sok, feta sir, maslinovo ulje. Može se poslužiti i kao osnovno glavno jelo, a može biti i kao prilog uz glavno jelo. Spanać je definitivno najzdravije povrće, bogato vitaminima A, C, K i u svom sastavu ima visok nivo gvožđa. Pirinač je isto bogat vitaminom B i u svom sastavu ima i selena i puno minerala. Limun, kao bitan sastojak ovoj salati, uz pomoć vitamina C reguliše i apsorbuje gvožđe iz ovog jela. Ovo je jedna izuzetno zrdava i ukusna grčka salata.
5. Humus – Ovo je dobro poznata salata koju mnogi prave, ali definitvno su pravi majstori upravo Grci. Pravi se mešanjem leblebija, mlevenih semenki od susama, maslinovog ulja i limunovog soka. Može da se servira i kao salata, i kao namaz. Humus je pored izvanrednog ukusa vrlo zdrav. Ova namirnica reguliše nivo šećera u krvi, održava vitalnost i čuva srce. Takođe je odličan izvor proteina i vlakana. Grci ga obično jedu uz krekere.
Ovo su 5 najzdravojih grčkih salata. Pored toga što su zdrave, imaju i izuzetan ukus.