Svete životinje Indije


Svete životinje Indije


Možda ćete se iznenaditi kada čujete da je upravo krava sveta životinja u zemlji Indiji. Krave su indiji zaštićene, i njihovo ubistvo je strogo kažnjivo. Pojedini Indijci smatraju da je bolje ubiti čoveka nego ubiti kravu. U daljem tekstu ćemo pojasniti zašto se ovoj životinji pridaje tolika važnost.
Pripadnici ove religije kravu smatraju drugom majkom. Ona je ta koja nam daje mleko, ukoliko nemamo majku ili iz nekog razloga ne možemo da pijemo majčino mleko. I ona je ta sveta životinja, čije mleko kasnije pijemo, kada prestanemo da pijemo majčino mleko. Krava je izvor mleka i mlečnih proizvoda bez kojih ne bi mogla da se zamisli kuhinja u Indiji. Bez ovih prirodnih izvora ne bi mogli da se pripremaju razni indijski nacionalni speciijaliteti, kao ni obavljati njihovi svakodnevni rituali. Krava daje pet derivata koje su od neprocenjive vrednosti ljudima u Indiji. Svih pet derivata (sir, jogurt, mleko, izmet,maslac) su daleko značajniji od samog kravljeg mesa.Čak se i kravlji izmet smatra blagom koje daje ova sveta životinja, i koristi se u mnogim domaćinstvima kao prirodno obogaćivanje zemljišta za uzgaj povrća i žitarica, a čak ga pojedini Indijci koriste i kao materijal za loženje vatre i grejanje u hladnim danima. Indijci preferiraju vegetarijansku ishranu kao poseban vid duhovnog rasta i nenasilja, pa samim tim i ne jedu meso. Njihova ishrana je bazirana na žitaricama, mlečnim proizvodima, voću i povrću. Glavni izvor proteina su mlečni proizvodi koje daje krava i razne ostale mahunarke. Čak i oni koji jedu meso, to je piletina i jagnjetina, kravlje meso ne jede apsolutno niko! Budući da je strogo zabranjeno ubistvo krave i distribucija kravljeg mesa, oni koji ilegalno prekrše ovo pravilo, rigorozno će biti kažnjeni novčano ili zatvorom. Krava se po njihovoj religiji veže za boga Krišnu koji je gajio posebnu i veliku ljubav prema ovim životinjama. On je prikazan u mnogim literaturima i oslikan na mnogim slikama, gde je opisana njegova ljubav prema kravama. U tradicionalnim domaćinstvima, a posebno po selima, krava je obavezan član porodice, i prema njoj se ovaj narod ophodi sa mnogo poštovanja i ljubavi. One krave koje nisu pripitomljene, slobodno šetaju ulicama Indije kao sami „pešaci“. One najnormalnije prilaze uličnim trgovcima kako bi nešto pojele. Pojedini trgovci u Indiji čuvaju za njih posebno lišće rotkvi i razno povrće, i tako ih hrane. Ove svete životinje imaju čak i svoj praznik u Indiji Gopastami koji se slavi jednom godišnje. Na ovaj „kravlji praznik“ krave se ukrašavaju i daruju ljude svojom omiljenom hranom, nakon čega se odlazi u hramove i moli za njihov dug život.
Ukoliko budete posetili Indiji, neka vas ne iznenade krave koje slobodno šetaju, odmaraju i borave svuda. Sigurno ćete sresti veliki broj krava na ulicama Indije, jer su one sastavni deo ove zemlje, kao simbol svete životinje.

 

Teme

 

Srodne Objave

 • Jun 06 2024
  Pet jednostavnih recepta grčke salate Blog

  Pet jednostavnih recepta grčke salate

  Pet jednostavnih recepta grčke salate Grčka je jedna mediteranska zemlja. Njeno područje predstavlja čitavo bogatstvo...

 • Jan 16 2024
  Zejtinlik - njegova kratka priča Blog

  Zejtinlik - njegova kratka priča

  Zejtinlik - njegova kratka priča Veliki broj turista odlazi u Solun sa namerom da poseti Srpsko vojničko groblje...

 • Jan 16 2024
  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko

  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko

  Top 10 hotela u planinskom centru Bansko Bansko je poznati turistički centar u Bugarskoj. Veliki broj ljudi iz naše...

 • Sep 07 2023
  Rajska mesta na Lefkadi idelana za prosidbu lepše polovine

  Rajska mesta na Lefkadi idelana za prosidbu lepše polovine

  Rajska mesta na Lefkadi idelana za prosidbu lepše polovine   Ostrvo Lefkada je jedno od najlepših i...

 

Letovanje Leto More Autobusom Akcija Aranžmani Ponuda Povoljno Popusti Last First Minute Sajamski Popust Odmor Obilasci Destinacija Jeftino Cena Izlet Putovanje Vikend Putovanje Metropola Evropski Grad Zimovanje Skijanje Wellness Spa Dalake Destinacije Avionom Aktuelne Ponude 2024